Zimolez (lonicera japonica extract) paraben a hrozba v přírodní kosmetice?

Jste milovnice přírodní kosmetiky? A jaké? Pojem "přírodní kosmetika" si každý z nás může vykládat jinak. A musím uznat, že přes různé certifikace a snahy alespoň částečně sjednotit terminologii co je a není přírodní kosmetika, je stále na každém z nás, aby se v této oblasti vzdělával a hledal, co jeho pleti svědčí, neškodí, aby objevoval…

 

Pokud sledujete trendy ve složení přírodní kosmetiky, možná jste zaznamenali zjitřenou diskuzi na téma jejích konzervantů a to, do jaké míry je (ne)bezpečná látka získávaná z rostliny zimolez japonský (v angličtině honeysucle, v latině lonicera japonica). Tato rostlina se dodnes používá v tradiční čínské medicíně. Krom jiného obsahuje flavonoidy, třísloviny, polysacharidy, kyselinu salicylovou, saponiny a minerální látky, díky kterým má antibakteriální, protizánětlivé a detoxikační účinky. V INCI najdete extrakt z této rostliny jako Lonicera Caprifolium Flower and Lonicera Japonica Flower Extract.

 

Extrakt z květů zimolezu je v poslední době bohužel "obviňován" z toho, že je roven syntetickým parabenům a v přírodní kosmetice tedy nemá co dělat. Abychom tomu přišli na kloub, pojďme si nejprve odpovědět na základní otázku. Co jsou parabeny? Velmi zkráceně - v kosmetice se tyto látky používají jako konzervanty. Dnes je i v konvenční kosmetice trendem se parabenům vyhýbat a jejich používání je legislativně omezeno. Parabenů je mnoho druhů a bývají ve složení označeny jako methylparaben, ethylparaben, propylparaben nebo butylparaben. Jde o estery kyseliny para-hydroxybenzoové a liší se od sebe molekulární velikostí. Proč se těmto látkám v přírodní kosmetice vyhýbáme? Je prokázáno, že způsobují alergie, narušují hormonální regulaci a napodobují estrogeny. Také kvůli tomu jsou spojované s výskytem rakoviny prsu. 

Slovo "paraben" vytvořili vědci, kterým se podařilo vyvinout syntetickou konzervační látku, založenou chemicky na látce, která je v přírodě běžná. Mluvíme o kyselině para-hydroxybenzoové. Kyselina para-hydroxybenzoová se v přírodě vyskytuje všude, ve většině rostlin, ale obsahují ji těla zvířat a hmyzu. Zdá se, že příroda tuto látku používá, aby pomohla živým organismům chránit se před bakteriální a mikrobakteriální infekcí.

   

Extrakt z květu zimolezu obsahuje také kyselinu para-hydroxybenzoovou. Je tedy stejný, jako chemické parabeny? To opravdu není! Tato látka se získává extrakcí z květů zimolezu pomocí CO2 a testy nezávislých laboratoří potvrdily, že neobsahuje žádné zjistitelné stopy jakéhokoli parabenu.

Zimolez japonský tedy opravdu není přirozeným zdrojem parabenů. Ostatně nic jako přírodní paraben neexistuje. V konvenční kosmetice odkazuje slovo paraben vždy na chemickou látku, vytvořenou člověkem.

Z přírodních extraktů nelze odstranit jednu nebo dvě aktivní složky z celého kontextu dynamické a komplexní chemie rostlin, zkopírovat je, syntetizovat a poté považovat za stejné. Extrakt z květu zimolezu japonského je komplexní směsí stovek souvisejících, spojených a spolupracujících fytochemikálií. Naopak chemické parabeny jsou syntetickou kopií jedné konkrétní fytochemické látky, která se vyskytuje v nesčetných formách v celé přírodě. 

Když najdete v INCI napsáno: lonicera japonica extract, lonicera caprifolium extract, jde o přírodní konzervant získávaný extrakcí květů této rostliny extrakcí CO2.

Extrakt z květu zimolezu neobsahuje skryté parabeny.

 

 

 

  89554869_497137657616581_2088415379389939712_n

Extrakce pomocí CO2 je dnes jednou z nejčastěji používaných metod získávání rostlinných extraktů bez nutnosti použití chemických rozpouštědel nebo vysokých teplot. Během tohoto procesu je oxid uhličitý pod tlakem čerpán do komory, která obsahuje rostlinný materiál (například zimolezové květy), kde se stává tekutinou. Ta vytáhne esenci z rostliny a vytvoří kapalný extrakt. Extrahovat touto metodou z rostlin účinné látky není nijak laciný proces, látky takto získané jsou ale kvalitní a zachovávají si své vlastnosti.

Tento postup extrakce zajišťuje molekulární integritu takto získaných látek. Látka obsažená v tomto extraktu nevytváří na rozdíl od parabenů syntetické izoláty. Extrakt zimolezu obsahuje pouze kyselinu para-hydroxybenzoovou, přírodní, prospěšnou fytochemickou sloučeninu, která se v přírodě vyskytuje přirozeně a nemá se syntetickými parabeny pranic společného.

 

 

 

 

ODBORNÝ POSUDEK

Ing. Vít Syrový, autor knihy Tajemství kosmetiky i dalších knih (www.vitsyrovy.cz/knihy), původně chemik, který se však po poznání hrozivých dopadů masového zneužívání chemie stal jejím odpůrcem-19.1.2018:

Jsem toho názoru, že extrakt z květů této rostliny bude zcela v pořádku. Více rostlin přirozeně obsahují sloučeniny (např. kyselinu benzoovou či salicylovou), které lze využít jako konzervanty. Obdobně jako u kyseliny benzoové je též u kys. 4-hydroxybenzoové rozdíl mezi přirozeně se vyskytujícími látkami (v bylinách či plodech) a mezi synteticky (tj. chemicky) vyrobenými sloučeninami.

Parabeny jsou syntetické deriváty kyseliny para-hydroxybenzoové, tzn. na přirozeně se vyskytující sloučeninu jsou navázány rozličné skupiny - např. metyl, etyl, butyl atd. Výsledné působení takovýchto odlišných syntetických (tj. chemických) sloučenin bude zákonitě jiné, než je tomu u přirozeně se vyskytujících látek.

Zimolez japonský obsahující P-hydroxybenzoic acid (4-Hydroxybenzoic acid), tj. kyselinu 4-hydroxybenzoovou, rozhodně nemá stejné účinky jako synteticky (průmyslově vyráběné) parabeny.

 

Zimolez najdete například v produktech značek 100% Pure, Aster and Bay, Zuii, deodoranty Crystal Spring, Desert Essence, Bachovy esence - Les Fleurs de Bach, Puristry, Jason, Alba Botanica, Kjaer Weis a jiné...

 

Použité zdroje:

thegreenchemist.com

organicconsumers.org

100percentpure.com

100percentpure.cz

puristry.com

 

Napsala pro vás Bára Janošová

89442239_208572280346369_524897028510056448_n
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.